ŽENAMA JE POTREBNO VIŠE SNA NEGO MUŠKARCIMA

Read Time:51 Second

Za odrasle muškarce optimalnim se smatra 6-8 sati čvrstog sna bez buđenja. Postoje i oni kojima je i nešto manje (6-7 sati) sasvim dovoljno da se okrepe i osećaju energično. Ako muškarac spava manje od 6 sati dnevno, tu već postoji rizik od različitih zdravstvenih problema, od pojave dijabetesa, preko kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, gojenja i, naravno pada imuniteta. Takođe, kod ovih osoba je ugroženo i mentalno zdravlje. 

Ali kad je reč o pripadnicama nežnijeg pola, lekari kažu da je njima potrebno malo više sna od muškaraca, najmanje pola sata duže. Struktura neuronskih veza ženskog mozga je komplikovanija od muškog, njihov prirodni „multitasking“ (sposobnost da obavljaju više poslova istovremeno) zahteva duži odmor. Ženski mozak aktivnije koristi energiju, brže se troši. U odnosu na jači pol, ženama je potrebno duže vremena da zaspu, otprilike 20-30 minuta.  

Nedostatak sna, čak i kada se on „skrati“ za samo jedan sat, može da utiče na psihičko stanje žene i povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i depresije, napominju stručnjaci…

MONDO

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Koncert Bajage i instruktora 8. marta
Next post Izložba u Institutu Servantes