Uskrs pre 110 godina. Kako smo slavili?

Read Time:1 Minute, 5 Second

Za sve hrišćane Uskrs je veliki i svetao dan, ali je za Srbe on nekako veći i svetliji, jer nam on i uliva nadu da će uskoro doći dan uskrsnuća opšte slobode  srpskog ujedinjenja.

IZVOR

Današnji dan i veliki praznik Hristovog vaskrsa proslavlja u molitvi i veselju ceo srpski narod, zaboravljajući na sve razmirice, praštajući svakome ko je kakvo zlo namerno ili nenamerno učinio.

Čestitajući mnogobrojnim čitaocima i svim dobrim Srbima širom celoga Srpstva, uzdamo se da srpski narod neće izneveriti njegove nade za lepšu i bolju budućnost, nego da će uskoro osvanuti vedar i suncem obasjan dan srpskoga vaskrsenja, dan opšte srpske slobode i ujedinjenja, stoji na kraju glavnog teksta izdanja ovih novina pre 110 godina.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Foto: Radenko Topalović

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Protest zbog otimanja zemlje
Next post Ekološki aktivisti tvrde da Rio tinto unosi postrojenje za otvaranje kopa