Sudbina sela čeka i grad

Read Time:1 Minute, 45 Second
Bor, 17. mart – Danas su sela iz bliže okoline Bora na udaru neplanskog rudarenja, sutra će slična sudbina zadesiti i gradsko područje. Do 1970. godine u obližnjim selima seljaci su dobijali nadoknadu za trovanje useva industrijskim dimom, posle se to svelo na komiisje i najzad se odustalo.

IZVOR

Sada je napravda još veća: sa rastom prozvodnje bakra nadolazi i veća koncentracija zatrovanog vazduha, zagađuje se zemljište i ugrožavaju vodotokovi. Pravična nadoknada za izgubljena imanja i domaćinstva je posebna muka i nepravda. Poljoprivreda nestaje, gde će svi ovi ljudi kad ostanu bez očevine i dedovine? Poslednje četiri godine zakazale su institucije sistema i loša politika lokalne zajednice. Građani nisu zaštićeni, država i grad više brinu o inetresima stranog investiotora.

Naša perpektiva je nejasna, sledili iseljavanje nakon ubrzane eksploatacije u rudnicima? Kako su se juče dogodili geološki radovi u gardskom parku, a niko nije obavešten o čemu je reč. I to je primer da građani nemaju podršku lokalne vlasti. To je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije Ujedinjene opozicije Bora.

– Niko nije protiv rudarenja na ovim prostorima. Ovde se 120 godina kopa bakar, ali ne sme da se radi neplanski. Ova vlast je pokatkad i bahata, zrela je da se manja. I ako se to ne dogodi 3. aprila, ovaj narod je zapečatio sudbinu. Na piše se nikome dobro. Jer, Boru je više nego ikad potrebno domaćinsko poslovanje i odgovornost. Sa sadašnjim vlastodršcima to je nemoguće. Oni su sad, pred izbore, po našoj računici, podelili 25.000 paketa pomoći siromašnima.

Zar Bor ima toliko gladnih i siromašnih, tek po kojim kriterijumima dele pomoć? Zašto se onda hvalimo odličnim platama i boljim standardom? Paketi pomoći deljeni su i u školi u Metovnici, što je nezakonito. Iz lokalnog budžeta na pakete sa životnim namirnicama otišlo je 30 miliona dinara. Danas se susrećem sa predstavnicima OEBS-a i upoznaću ih da se događaju neregularne predizborne radnje. Tražićemo da nadležni u Centru za socijalni rad i u Gradskoj upravi Bora za kršenje zakona sudski odgovaraju. Ukoliko pobedimo na izborima, svi će oni najhitnije pred lice pravde – istakao je dr Predrag Balašević.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Bor: Rasvetlјena krađa u kineskoj kompaniji
Next post Društvo psihologa Srbije poziva Vučića da povuče spot …