Saša Spasić: „Najverovatnije došlo do proboja metana“

Read Time:1 Minute, 57 Second

Rudnik „Soko“ je jedan od devet rudnika koji posluju u sastavu Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“. Vršilac dužnosti direktora „Resavice“ Saša Spasić kaže da je najverovatnije došlo do proboja metana i da je njegova koncentracija bila 95 procenata. Nijebilo ni sekunde vremena da se reaguje, poručio je Spasić.

IZVOR N1

Vršilac dužnosti direktora „Resavice“ kaže da je istraga u toku i da će po njenom okončanju javnost biti detaljno obaveštena.

„Najbitnije je da su povređeni dobro, a rudnik, JP ‘Resavica’ i vlada brinu o tim ljudima, kao što će brinuti i o porodicama stradalih rudara“, rekao je Spasić za RTS.

Apelovao je na javnost da se ne bavi spekulacijama i podacima koji nisu tačni.

„Sa najvećim procentom sigurnosti mogu da kažem da je došlo do proboja metana u ogromnoj količini. Takvi slučajevi su retki, ovakav procenata metana, mislimo da je bilo 95 procenata, ne verujem da je negde skoro viđen“, naveo je Spasić.

Kaže da je rudnik „Soko“ u metanskom režimu rada i da uvek postoji velika mogućnost da će nešto neplanirano da se desi, zbog čega je opremljen najsavermenijim sistemom detekcije, praćenja i kontrole štetnih gasova u jami.

„Najsavremenija tehnologija je instalirana u jami, imamo dispečerski centar koji prati koncentraciju metana u svakom momentu. Ovakva situacija nije mogla da se predvidi“, naveo je v. d. direktora „Resavice“.

Ističe i da uređaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju.

„Rudari koji su iznosili stradale drugove rekli su mi da posle 50 minuta, kada su su sišli u jamu, ona je bila u potpunom redu, nije bilo nikakvih lomova. Niko nije mogao da reaguje na takvu koncentraciju metana, koja je dovela do istiskivanje kiseonika. Svaki rudar ima svog samospasioca kod sebe, plastično rečeno, drži se na kuku. Nisu imali ni sekund vremena da upotrebe tog samospasioca“, naveo je Spasić.

Rudari ovog rudnika rade u tri smene, a jučerašnjoj smeni bilo ih je 67.

„Prilikom svakog silaska u jamu vrše se bezbednosne i zdravstvene provere, često se proveravaju zaposleni u vezi sa alkoholom i psihoaktivnm supstancama. Bili su adekvatno obučeni, to je sve što mogu da kažem. Sve što je do rukovodstva u rudniku je ispoštovano prema zakonu“, rekao je v. d. direktora „Resavice“ Saša Spasić.

Danas je Dan žalosti u mestima u kojima su živela osmorica stradalih rudara – u Aleksincu, Sokobanji i Trgovištu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Tragedija u rudniku SOKO
Next post Osam miliona pomoći za porodice stradalih rudara