Rio Sava: Nismo izazvali zagađenje zemljišta u Jadru

Read Time:1 Minute, 16 Second

Podaci o povišenom prisustvu litijuma, bora i arsena u Jadru izneti su tokom predstavljanja naučnog rada „Uticaj istražne faze u zoni nalazišta jadarita na promenu sadržaja arsena, bora i litijuma u reci Jadar“ u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

IZVOR

Pri iznošenju podataka o povišenim vrednostima litijuma, bora i arsena ne navodi se činjenica da su izmerene povišene vrednosti višestruko niže od maksimalnih dozvoljenih koncentracija za površinske vodotokove, odnosno da su u okvirima dozvoljenih graničnih vrednosti čak i za pijaću vodu, u skladu sa regulativom Srbije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se prilikom donošenja zaključaka ne uzima u obzir da viši sadržaji bora i litijuma mogu biti prirodnog porekla i ukazuje da Jadar protiče iznad samog rudnog ležišta i da je poznato da je hemijski sastav voda indikator geološkog sastava područja, zbog čega geolozi u procesu istraživanja analiziraju površinske i podzemne vode u potrazi za tragovima minerala od interesa.

Prema izveštajima medija, „zna da tridesetak bušotina curi“, što ne odgovara činjenicama, tvrde iz kompanije Rio Sava i navode da je na svega nekoliko bušotina evidentirano curenje, koje je propisno sanirano, što je potvrđeno izveštajima redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora.

Od 2015. godine akreditovane laboratorije su četiri puta godišnje pratile režim površinskih voda, uključujući i četiri lokacije na reci Jadar, uzvodno i nizvodno od rudnog tela, i poređenjem sadržaja bora i litijuma u 2021. godini sa vrednostima iz 2016, 2017, 2018, 2019. i 2020. godine, vidi se da na području Jadra nema izraženih promena koncentracija u odnosu na ranija ispitivanja, stoji u saopštenju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Kanje Vest Na Instagramu zapratio Karleušu?
Next post Bor: Rasvetlјena krađa u kineskoj kompaniji