OD OTMICE U BORU ZA OTKUP OD MILION EVRA DO SUROVOG UBISTVA PRED OČIMA DECE U BARU

Read Time:2 Minute, 40 Second

Na današnji dan pre pet godina u Šušnju je ubijen Baranin Igor Mitrović, za šta je dva meseca kasnije osumnjičen Nikola Jovanović (59) iz Zaječara.

IZVOR

Mitrović je ubijen dok se sedeo za volanom automobila, naočigled svoje dece, u trenutku kada je njegova supruga izašla iz vozila kako bi bacila đubre.

O motivima te surove likvidacije se mnogo spekulisalo, pričalo se da se Mitrović bavio zelenašenjem, ali i da je imao značajnu ulogu u međunarodnom švercu kokaina.

Takođe, navodno Jovanović nije imao lični interes da ubije Mitrovića, već je to učinio za nadoknadu, čime je na listu svojih zločina dopisao i plaćeno ubistvo.

Nikola Jovanović ima baš „šarenoliku“ kriminalnu biografiju.

Prvi Jovanovićev zločin koji je uzburkao javnost dogodio se 11. oktobra 2007, na parkingu u Boru, gde je sa saučesnikom Đorđem Vasiljkovićem oteo devojku, Aleksandru Jovanović, ćerku Nebojše Jovanovića, vlasnika poznate borske firme, za čije oslobađanje su tražili 1,5 miliona evra.

Kidnapovana devojka Aleksandra Jovanović (24), oslobođena je posle četiri dana posle isplaćenog otkupa od milion evra, i tako je bila završena višednevna drama porodice Jovanović, koja je započela kada je Aleksandra kidnapovana na parkingu u Ulici kralja Petra Prvog u Četvrtoj mesnoj zajednici, u Boru.

Kidnaperi su Aleksandru tada sačekali nedaleko od mesta na kojem je bio parkiran njen automobil „pežo“. U trenutku kada je prišla vozilu, oni su je ugurali u njihov automobil, a prvi kontakt s Aleksandrinim ocem otmičari su obavili već nakon pola sata. U tom telefonskom razgovoru s njenog mobilnog telefona, Nebojši je poručeno da mora da isplati milion i po evra ukoliko želi da njegova kćerka bude oslobođena. Tada je, takođe, upozoren da će devojka snositi posledice ukoliko o svemu budu obavešteni policija i mediji.

Od trenutka kada je oteta, s roditeljima su uspostavljena četiri kontakta. U tri navrata pozvani su s Aleksandrinog mobilnog telefona, dok je jedan poziv identifikovan s govornice u Nišu.

Odmah posle otmice policija je pokrenula opsežnu istragu kako bi se otkrili počinioci, a u istrazi je pomoglo to što Jovanović ima govornu manu, odnosno ne zna da pravilno izgovara slovo „R“.

Jovanović je do sada četiri puta menjao ime, a u vreme otmice se zvao Kliment Isaković. Taj identitet je uzeo 2005. godine posle bekstva iz Makedonije, gde je 22. jula prilikom pljačke ubio Idriza i Rešata Zuberoskog. Tada se nastanio u vikendici blizu zaječarskog sela Zvezdan.

Rođen je kao Goran Aranđelović, ali je ime promenio u Željko Ćosić. Posle bekstva iz Makedonije 2005. godine, gde je osuđen na višegodišnju robiju zbog dvostrukog ubistva prilikom pljačke, postao je Kliment Isaković. Posle toga promenio je samo prezime i to u Jovanović, a poslednji identitet mu je često ime i prezime u Srbiji – Nikola Jovanović.

Jovanovića je zbog otmice mlade Boranke Viši sud u Zaječaru prvobitno osudio na 15 godina zatvora, ali je Apelacioni sud poništio tu presudu i suđenje vratio na početak. Na drugom suđenju je osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni tu kaznu smanjio na osam godina robije. Iz zatvora je izašao 2015. godine i prema operativnim saznanjima, nastavlja sa kriminalnim aktivnostima, kojima se inače bavio od punoletstva.

Veruje se da je svoju delatnost, u kojima su bile upisane, krađe, razbojništava, ubistvo prilikom pljačke, otmica, proširio i na plaćena ubistva.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post U kragujevačkom Kliničkom centru posle dve i po godine bez kovid pacijenata
Next post Savetodavci PSSS Negotin biće u petak, 24. marta u Majdanpeku