Ekološki aktivisti tvrde da Rio tinto unosi postrojenje za otvaranje kopa

Read Time:2 Minute, 15 Second

Ekološka aktivistkinja i koordinatorka kampanje „Marš sa Drine“ Bojana Novaković izjavila je danas da je vladajuća stranka obmanula javnost i da saradnja sa kompanijom Rio tinto nije prekinuta i da ta kompanija u aprilu unosi postrojenje za otvaranje kopa.

(Beta, 03.29.2022)

Novaković je u Medija centru u Beogradu novinarima pustila audio snimak, koji se ne čuje jasno, navodeći da na njemu anonimni izvor te organizacije razgovara sa profesorom Tehničkog fakulteta u Boru Sašom Stojadinovićem – koji govori da su austrijska i nemačka kompanija Tisen i DNT kontaktirali taj fakultet da pomogne sa usklađivanjem dokumentacije sa srpskom regulativom.

Ona je navela da se u razgovoru čuje potvrda da u aprilu u Jadar stiže postrojenje za otvaranje kopa.

Novaković navodi da je profesor Tehničkog fakulteta u Boru potvrdio da će „verovatno“ pregled te dokumentacije raditi fakultet, odnosno da će pomoći da se uskladi da oprema koja treba da dođe bude u skladu sa srpskim propisima.

Vlada Srbije je 20. januara ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, koja je važila od 13. februara 2020. godine.

Ukinut je, kako je saopšteno, i prostorni plan kao i odluka o obrazovanju radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz aprila prošle godine.

Novaković je kazala novinarima da je narod „prevaren“ i da je kampanja vladajuće stranke „zasnovana na laži“.

„To postrojenje za otvaranje kopa stići će u aprilu i to se preklapa perfektno sa vremenskom linijom koju smo mi objavili prošle godine, dokumentima iz Evropske unije“, navodi Novaković.

Rio Tinto – Logo

Podsetila je da još uvek građanima nije dostupna studija uticaja projekta „Jadar“ na životnu sredinu.

Predsednička kandidatkinja koalicije Moramo i članica Skupštine slobodna Srbije Biljana Stojković kazala je da je snimak nastao 26. marta, a najavila je i da će u sredu biti objavljen još jedan snimak koji ocenjuje kao dokaz nastavljanja poslovanja Rio tinta u Srbiji.

Ona je pozvala građane da izađu na izbore u nedelju, 3. aprila i da glasaju za „bilo koga osim za vladajuću stranku“.

Članica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i stanovnik Gornjih Nedeljica Marijana Petković rekla je da je do sada otkupljeno 160 hektara, a da je kompaniji potrebno 254 hektara samo za otvaranje.

Ona je rekla da je na terenu „drugačija priča“ od onoga što se prikazuje u medijima, jer je Rio tinto otkupio 11 parcela i dva domaćinstva i da je poslednje uknjiženo 4. marta.

„Katastar ne knjiži na kupca već stavlja sa strane, ali mi po prometu pratimo katastar i vidimo koliko je prodato. Do 4. marta za dva domaćinstva dato je 1,5 milion evra, što govori da onaj ko odlazi ne ulaže milion evra u projekat koji je završen“, rekla je Petković.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Uskrs pre 110 godina. Kako smo slavili?
Next post U ponoć kraj kampanje, počinje izborna tišina