10 zanimljivosti o muzici koje verovatno niste znali

Read Time:1 Minute, 55 Second

Uticaj muzike na ljudski organizam je još uvek malo istražena tema. Ipak, skoro svaka osoba na planeti uživa u muzici. Ali, da li ste se ikada pitali šta utiče na naš muzički ukus? Da li ćemo u muzici koju slušamo u mladosti uživati i u poznim godinama? Da li muzika doprinosi bržem oporavku?

https://blog.avmarket.rs/

Ova i još neka pitanja smo malo istraživali i pripremili vam 10 zanimljivosti o muzici.

Zanimljive činjenice o muzici

  1. Na formiranje našeg muzičkog ukusa najviše su uticali roditelji. Najbolja muzika za vašu decu je ona u kojoj i sami uživate, jer je kroz vas, ona deci bliskija i prirodnija.
  2. Ukoliko želite da vaše dete zavoli muziku, nemojte je puštati sa televizora, već sa muzičkog stuba ili drugog muzičkog plejera. Na taj način ćete i vi i dete biti koncentrisani na taktove i više ćete uživati.
  3. Nemački naučnik, dr Kirings je sa svojim timom sproveo istraživanje koje je pokazalo da osobe koje sviraju, a posebno pijanisti, imaju učinkovitiji mozak u skoro svim aktivnostima. Dakle, muzika pospešuje moždane aktivnosti.
  4. Omiljene pesme su uvek povezane sa jakim emocijama. Najčešće sa emocijama iz detinjstva i odnose se na pesme koje su nam puštali, a ređe na one koje smo sami birali u malo kasnijem uzrastu.
  5. Muzika koju volite u mladosti, odnosno u 20-im godinama, najverovatnije će ostati omiljena muzika i žanr kom težite i u poznijim godinama.
  6. Dok učite, slušajte klasičnu ili ambijentalnu muziku, jer poboljšavaju koncentraciju. Izbegavajte slušanje radija, jer će vas glas spikera ometati. Takođe, ne preporučuje se slušanje omiljenih pesama, jer je velika verovatnoća da ćete se koncentrisati na njih umesto na gradivo.
  7. Bend Marconi Union je snimio pesmu Weightless, koja se smatra najopuštajućijom pesmom na svetu. Istraživanja su pokazala da smanjuje nervozu za čak 65%. Toliko će vas opustiti da se ne preporučuje slušanje ove pesme tokom vožnje, ali je zato pred spavanje idealna 
  8. Osobe sa neurološkim oštećenjima uzrokovanim Parkinsonovom bolešću, kada hodaju ili plešu u ritmu muzike, mogu poboljšati osećaj za ravnotežu.
  9. Slušanje muzike i pevušenje se pokazalo kao efikasna terapija kod osoba koje pate od depresije.
  10. Iako još uvek nisu utvrđene sve činjenice, istraživanja pokazuju da intenzivno slušanje muzike pomaže osobama koje su pretrpele moždani udar u oporavku kognitivnih funkcija i podizanju raspoloženja, što je veoma važno kod osoba čiji oporavak je neizvestan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Grad Bor INFO
Next post CRTA: Građani ne veruju u izbore